Chińczycy nazywają je "czerwonymi herbatami", od koloru naparu, który jest czerwonopomarańczowy. To Europejczycy nadali im nazwę czarnej ze względu na pojawienie się czerni podczas fermentacji. Te herbaty dojrzewają powoli i mają dłuższy czas fermentacji. Herbaciane listki sprzedawane są w całości kiedy zbierany jest cały pączek liściowy (pekoe). Taka herbata jest mniej delikatna, gdyż zawiera mniejszą ilość pączków. Sprzedawana jest również w postaci listków połamanych jako herbata tzw. broken, która jest bardziej wydajna i mocniejsza, szybko się zaparza. Można też spotkać listki roztłuczone (fannings i dust) używane w torebkach jednorazowych.
Liście czarnej herbaty można wędzić.
Wykwintne czarne herbaty oferta KrainaHerbaty.pl
Główne gatunki herbaty uprawiane w Chinach to:
Yunnan. Jej miano wywodzi się od nazwy górzystej prowincji, z której pochodzi. Nazywana jest "herbacianą mokką" lub Dianhong (czerwony). Jej liście mają barwę głębokiej czerwieni, a paczki złotawy odcień i piękny aromat. Dają napar o łagodnym, słodkawym smaku, który długo zachowuje się w ustach. Parzy się ją 4 minuty.
Pu-erh. Produkowana jest w regionie Yunnan, charakteryzuje się opóźnioną fermentacją, palona przed parzeniem została skomponowana prze mieszkańców dla uspokojenia nerwów i aby orzeźwić ciało. Często występuje w sprasowanej formie pastylek lub cegiełek. Parzy się ją 4-6 minut.
Pu-erh. Produkowana jest w regionie Yunnan, charakteryzuje się opóźnioną fermentacją, palona przed parzeniem została skomponowana prze mieszkańców dla uspokojenia nerwów i aby orzeźwić ciało. Często występuje w sprasowanej formie pastylek lub cegiełek. Parzy się ją 4-6 minut.
Herbata syczuańska. Ta odmiana o brązowych i dosyć cienkich liściach i złotawych pączkach wzięła nazwę od regionu położonego na północ od Yunnanu, gdzie jest produkowana. Ma smak łagodny i aromatyczny, nieco mniejsza od Yunnan, ale jej posmak utrzymuje się krócej. Kolor naparu ma pomarańczowy, a czas parzenia to 4 minuty
Keemum. Pochodzi z prowincji Anhui i jest uprawiana od XIX wieku. Liście ma krótkie i brązowe, a małą iloscią garbnika, dając napar intensywnie czerwonopomarańczowy o posmaku słodkiej czekolady. Parzenie: 4 minuty.
Assam. Ta czarna herbata pochodzi z regionu Assam, w północno-wschodniej Indii. Zbiorów dokonuje się od połowy marca do września. Swoje istnienie zawdzięczają dwóm braciom Bruce, którzy rośliny przywieźli z Chin. Herbaty Assam mają różne odmiany. Ich napary są w kolorze pomarańczowym i głębokiej czerwieni. Jej liście łatwo rozpoznać po podłużnym kształcie. Ma cierpki smak, o dużej zawartości garbników i właściwości ściągających. Charakteryzuje się słodowo-torfowym posmakiem, mocnym i aromatycznym.
Darjeeling. Fermentowana, o subtelnym lub muszkatelowym smaku jest nazywana "szampanem" wśród czarnych herbat. Jej zbiory przypadają na marzec-kwiecień, maj -czerwiec oraz jesienią. Herbata ta posiada też swoją odmianę zieloną coraz częściej uprawianą w okolicach Darjeeling, na zboczach Himalajów, skąd wzięła nazwę.
Idealna wilgotność nadaje jej wyśmienity smak. Liście z pierwszego zbioru odznaczają się intensywną zielenią, a napar zielonym kolorem, posiadającym właściwości ściągające i długo utrzymującym się w ustach charakterystycznym posmakiem. Liście pochodzące już z kolejnych zbiorów są brązowe, a napar ma słabsze właściwości, łagodniejszy smak i karmelowy odcień. Czas parzenia to 3-4 minuty.
Herbaty cejlońskie. Pochodzą z pięciu regionów wyspy Sri Lanka, położonej na południowy wschód od wybrzeży Indii, występują pod różnymi postaciami: całych czarnych liści przypominających plecionkę, czasem rozgałęzionych, małych rozdrobnionych w kolorze ciemnobrunatnym lub czarnym zabarwieniu, stosowanych w produkcji herbat ekspresowych. Herbaty te znane z mocnego i aromatycznego smaku są bardzo cenione m in. przez Anglików, którzy są ich smakoszami. Ich napary występują w gamie odcieni od pomarańczowego, poprzez ciemnoczerwony do miedzianego. Herbaty cejlońskie zawierają dużo garbnika. Najmniejsze ich liście parzy się tylko przez 2 minuty, a liście występujące w całości przez 3-4 minut.
Wykwintne czarne herbaty oferta KrainaHerbaty.pl
Assam. Ta czarna herbata pochodzi z regionu Assam, w północno-wschodniej Indii. Zbiorów dokonuje się od połowy marca do września. Swoje istnienie zawdzięczają dwóm braciom Bruce, którzy rośliny przywieźli z Chin. Herbaty Assam mają różne odmiany. Ich napary są w kolorze pomarańczowym i głębokiej czerwieni. Jej liście łatwo rozpoznać po podłużnym kształcie. Ma cierpki smak, o dużej zawartości garbników i właściwości ściągających. Charakteryzuje się słodowo-torfowym posmakiem, mocnym i aromatycznym.
Darjeeling. Fermentowana, o subtelnym lub muszkatelowym smaku jest nazywana "szampanem" wśród czarnych herbat. Jej zbiory przypadają na marzec-kwiecień, maj -czerwiec oraz jesienią. Herbata ta posiada też swoją odmianę zieloną coraz częściej uprawianą w okolicach Darjeeling, na zboczach Himalajów, skąd wzięła nazwę.
Idealna wilgotność nadaje jej wyśmienity smak. Liście z pierwszego zbioru odznaczają się intensywną zielenią, a napar zielonym kolorem, posiadającym właściwości ściągające i długo utrzymującym się w ustach charakterystycznym posmakiem. Liście pochodzące już z kolejnych zbiorów są brązowe, a napar ma słabsze właściwości, łagodniejszy smak i karmelowy odcień. Czas parzenia to 3-4 minuty.
Herbaty cejlońskie. Pochodzą z pięciu regionów wyspy Sri Lanka, położonej na południowy wschód od wybrzeży Indii, występują pod różnymi postaciami: całych czarnych liści przypominających plecionkę, czasem rozgałęzionych, małych rozdrobnionych w kolorze ciemnobrunatnym lub czarnym zabarwieniu, stosowanych w produkcji herbat ekspresowych. Herbaty te znane z mocnego i aromatycznego smaku są bardzo cenione m in. przez Anglików, którzy są ich smakoszami. Ich napary występują w gamie odcieni od pomarańczowego, poprzez ciemnoczerwony do miedzianego. Herbaty cejlońskie zawierają dużo garbnika. Najmniejsze ich liście parzy się tylko przez 2 minuty, a liście występujące w całości przez 3-4 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz